3. МОДУЛ 14. задатак

поставио/ла Tamara Simic 08.02.2018. 07:11   [ ажурирано 15.02.2018. 13:05 ]
Ју тјуб: Огледи у хемији
Опис листе: Огледи из хемије за рад у лабораторији и код куће.
На овим снимцима можете пратити огледе из органске и неорганске хемије. Неке од ових огледа сте видели на научно-образовним манифестацијама попут Фестивала науке, Наука око нас или Тамо где наука почиње. Неке огледе изводимо у школској лабораторији Седме београдксе гимназије. 
Међутим, нисмо у могућности да све огледе изведемо у нашој лабораторији па предлажем да неке огледе изведете код куће. У опису огледа је јасно назначено (на енглеском језику) који огледи се могу безбедно извести у кућним условима, а то су огледи 2 и 8.
Одлична идеја је да гледајући ове снимке направите запис који ће садржати прибор кориштен у току огледа, хемикалије, опис поступка, хемијске реакције и закључак односно запажања.

Алат развија интересовање за хемију, као и техничко-моторну интелигенцију, сензорну интелигенцију, креативну и интерперсоналну интелигенцију. Такође развија се способност за планирање и анализу.
Моја визија коришћења алата у настави: Може се користити на часовима редовне наставе и на часовима лабораторијских вежби (у недостатку материјала за огледе предвиђене програмом на пример), или са циљем да се ученици заинтересују за хемију и подстакну да сами планирају и изводе огледе. 
Ток огледа се може бележити на уобичајен начин одређивањем прибора, хемикалија и поступка. 
Ово може бити и домаћи рад или пројекат. Ученици се могу подстицати да и сами направе сличне листе, опишу огледе и линк доставе наставнику. 
Оглед са кристалима боракса већ изводимо у школској лабораторији а преостале огледе са крсталима немамо могућност да изведемо у лабораторији. На снимцима ученици могу да 
опажају и прате физичке и хемијске промене, 
- бележе хемисјким једначинама ток хемијске промене
- провере своје знање у снимку са записма хемијских једначина.
Такође, ученици могу направити снимке школских огледа и поставити их на Ју тјуб, или предложити интересантне снимке које можемио додати на листу.
Овим ће развити интерперсоналну интелигеницију а могу заинтересовати и познанике/пратиоце за хемију као науку. 

Comments